Bali ja Nusa Penida 2017

Nyt voisi olla hiukan aikaa kirjoittaa reissusta se mitä muistissa on – ja samalla hiukan herkutella kaikilla ihanilla muistoilla!

Reissu oli oman rakkaan kanssa tehty kesäloma Joulukuussa 2017. Ajattelin kirjoitella ylös muutamia yleisiä ajatuksia ja kokemuksia sekä tietenkin hehkutella muutamat sukellusmuistot, Tapana on ollut jo muutaman vuoden ajan tehdä sellainen omatoimireissu maailmalle, lomailua, ihmettelyä sekä tietenkin edes muutama sukelluspäivä. Jos kuitenkin kaipaat järjestettyä reissua, ole hyvä ja katso mitä matkoja Diveice tarjoaa tai jos sopivaa ei löydy laita viestiä info@diveice.fi

Matkat

Matkat teimme lentäenHelsingistä Dohan kautta Denpasarin lentokentälle Qatar Airways lentoyhtiön lennoilla. Sopivaa ja edukasta lentoa etsiskelimme jonkin aikaa erilaisilla hakukoneilla, mutta lopulta edullista oli ostaa lento suoraan lentoyhtiön nettisivuilta (kun mm paikanvaraus ja erikoisruokatoive oli maksuton).

Ubud

Ensimmäinen kohde oli Ubud – lähteiden mukaan erittäin suosittu kohde mm. joogan harrastajien keskuudessa, paljon kasvisruokaan keskittyneitä ravintoloita ja kahviloita ja erillaisia luonnonhoitoja. Tosin meidän reissulla tuli tutuksi ainoastaan vegeruokaa tarjoavat paikat. Ja sen verran olimme turisteja että taisimme eksyä aina turisteille suunnattuihin ravintoloihin joiden hintataso oli paikallista tarjontaa korkeampi. Tosin edelleen todella edullista.

Kaupunki on suhteellisen pieni, kuitenkin sesonginkin ulkopuolella vilkas. Kulkeminen on suhteellisen helppoa kävellenkin kunhan majapaikka on valittuna suht keskeltä kaupunkia. Auton ja kuskin vuokraaminen päiväsi on helppoa ja vaivatonta ja sillä tavalla pääsee näkemään riisipellot ja kumpuilevat maastot. Tutustumaan kahviplantaaseihin ja väkisin myös turistihoukutuksiin – taidettiin mekin käydä ”Bali swing” -keinussa erään laakson päällä 🙂

Ubud on täynnä upeita temppeleitä ja temppelialueita. Osaa niistä on mahdollista päästä tutustumaan turistinakin. Ja täytyy sanoa että kuva- ja merkityskieli on itselle todella eksoottisen oloista. Temppeleitä on mm. helposti läpikuljettavalla ”Monkey Forest” alueella sekä Tirta Empul temppelialueella joka oli todellakin mielenkiintoinen kokonaisuus. Lisäksi lähes jokaisen talon pihalla on oma pieni pihatemppeli..

Nusa Penida

Nusa Penida on suhteellisen pieni saari lähellä Balin pääsaarta. 2017 Nusa Penida oli vielä varsin vähän massaturismikohde verrattuna Balin suosituimpiin kohteisiin tai vieressä olevaan Nusa Lembogan saareen, jossa kuitenkin on huomattavasti suurempi hotelli ja ravintola tarjonta. Meille Nusa Panidan saari oli todellinen paratiisi! Pieniä teitä, lähes polkuja, hiljainen liikenne, paljon vihreää luontoa. Ja mahdollisuus saavuttaa koko saari helposti scootterilla (vuokra n. 5€ / vuorokausi ja polttoaine lähes ilmaista) ajelemalla! Varoituksen sanana kuitenkin se että osa teistä on todella huonokuntoisia, kapeita, kuoppaisia ”kärrypolkuja” mutta ainakin meille tuo ei tuottanut suurempia ongelmia, ainoastaan hidasti matkantekoa.

Hotellimme sijaitsi aivan rantaviivalla jossa oli mukava nukahtaa meren ääniin. Sadekaudesta huolimatta meille osui sadetta vain muutamana päivänä ja yhtenä iltana hiukan rajumpi ukkonenkin.

Reissun sukelluspäivät pidimme Nusa Penidalla, suomalais saksalaisessa omistuksessa olevalla Sanctum Dive Center sukelluskeskuksella. Meillä kävi mieletön tuuri jo eka sukelluksella Manta Pointilla jossa näimme yli kaksikymmentä Paholaisrauskua, näky oli mykistävä! Seuraava sukellus tehtiin Crystal Bayssä jossa paikalla oli kymmenkunta venettä sukeltajineen, osa snorklaamassa, osa pitämässä kurssisukelluksia. Kuitenkaan sukelluksen aikana emme nähneet muita ryhmiä – sitä vastoin kohtasimme todella rajun ja äkillisen virtauksen jonka pääsimme pois suunnilleen pohjakiviä pitkin vetämällä. Tämän takia kannattaa satsata myös sukelluskeskukseen jonka sukelluskulttuuri painottaa turvallista sukeltamista. Seuraava kohde oli niin helppo kuin mahdollista, edellisen sukelluksen virran tuoma jännitys pyyhkiytyi pois kertaheitolla. Viimeinen sukellus oli upea virtasukellus pitkin pohjoisriuttaa. Kilometrien sukellus ilman uintia, paljon korallia ja upeita riuttakaloja. Valitettavasti Mola Molat pysyivät meiltä piilossa.

Kaiken kaikkiaan Nusa Penida oli upea kohde rauhalliselle ja omatoimiselle lomailulle. Sopivasti seikkailua mutta varsin turvallisessa ympäristössä.

Matkat Nusa Penidalle tehtiin speedboat veneillä ja huomioitavaa oli että kaikissa satamissa ei ole lainkaan laitureita vaan veneeseen kahlataan rantaa pitkin – eli parhaita pitkiä housuja ei kannata päälleen laittaa laivamatkaa ajatellen. (Veneessä myös kannattaa istua taka osassa jos yhtään on merisauraus alttiutta, perä kulkee paljon tasaisemmin keulan hakatessa aaltoja).

Sanur

Viimeinen reissukohde oli Sanur, perinteinen rantakohde, hiukka isompi kaupunki ja sopivan lähellä lentokenttää kotiin paluuta ajatellen. Sanurista ei jäänyt niin selkeää kuvaa, johtuen meihin iskeneestä vatsataudista joka vei osan jaksamisesta.

Sanurissa kuitenkin oli kilometrien pitinen upean näköinen hiekkaranta, paljon putiikkeja ja ravintoloita.

Mitä reissu opetti, mitä jäi mieleen?

Indonesian alue on kaunis. Balilla ja ympäristösaarila ihmiset olivat hymyileviä, ystävällisiä ja auttavaisiakin, tietenkin kannattaa muistaa se että turistina olet helposti kohde turistihinnoittelulle.
Matkavalutta kannattaa vaihtaa vasta paikan päällä koska kurssit ovat siellä paremmat. Hiukan kuitenkin voi vaihtaa jo lähtiessä ettei tule yllätyksiä lentokenttä kuljetuksissa jne. Myös automaateista saa valuuttaa ok kurssilla (kaikista automaateista ei kuitenkaa Visa korteilla, ja esim Nusa Penidalle kannattaa valutta huolehtia jo Balin puolella).
Itselle jäi hinku päästä uudelleen tuohon suuntaan maailmaa..

Muistettavaa:
Matkavakuutus ehdoton, terveydenhoitojärjestelmä on täysin erilainen verrattuna meidän vastaavaan.
Kansainvölinen ajokortti Balin puolella, Nusa Penidalla ei kukaan kysellyt mitään..
Nusa Penidalla ei ollut edes apteekkia joten särky, vatsatauti ja muut lääkkeet kannattaa varata mukaan.
Jos et ole ikinä ajanut skootterilla, Balin liikennekaaos tai Nusa Penidan erittäin huonokuntoiset tiet eivät ole paras paikka aloittaa harjoittelua

Jätä kommentti